Scheiding met mediator

Een gepensioneerd echtpaar riep een paar maanden terug mijn hulp in. Hun probleem omschreven ze als: “Wij willen graag scheiden, maar eigenlijk willen we geen echtscheiding”.
Mijn eerste reactie was of ze dan niet beter een relatietherapeut konden bellen. Dat werd door beide echtelieden met klem afgewezen: “Nee, nee. We zoeken een mediator om samen met ons een scheidingsconvenant op te stellen, maar dat convenant hoeft niet ingediend te worden bij de rechtbank”. Kijk, daar kon ik wel wat mee.
Het echtpaar was na al die jaren letterlijk op elkaar uitgekeken. De man had een nieuwe woning op het oog. De vrouw zou in de echtelijke woning blijven wonen. Samen met het echtpaar heb ik toen een ‘Pro-forma convenant’ opgesteld, waarbij de wederzijdse financiële verplichtingen na de scheiding helder werden vastgelegd.

Korte tijd na de verhuizing van de man werd ik opnieuw door het echtpaar gebeld. Na de ‘scheiding van tafel en bed’ vonden beiden het toch beter om hun huwelijk definitief te laten ontbinden. Het definitieve echtscheidingsconvenant kon vervolgens snel en tot tevredenheid van beide partijen worden opgesteld, zonder advocaat. Scheiden hoeft met een mediator dus niet altijd te doen lijden.